Το SW1 είναι ένας διακόπτης κανονικά ανοιχτός και πατώντας το μπορούμε να δούμε τη στάθμη ζεστού νερού. Η διαφορά δυναμικού στα άκρα του θερμίστορ παραλληλίζεται με την σταθερή τάση στην είσοδο της μη αναστρέφουσας εισόδου του τελεστικού. Ανάλογα τη θερμότητα του νερού, εναλλάσεται η αντίσταση του θερμίστορ και ταλαντώνει την έξοδο του τελεστικού, οπότε και δίνει την εντολή να ανάψει το ανάλογο led.
Το κύκλωμα τοποθετήθηκε σε μαύρο κουτί ABS(εικόνα 1.)
Για τη σύνδεση των διακοπτών και led βάλαμε μεμονωμένα καλώδια. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας εξαρτάται από το πόσο συχνά χρησιμοποιούμε τον διακόπτη SW1, με μέσο χρόνο 4 με 5 χρόνια. Τα NTC1 ως 4 είναι τα θερμίστορς και κατανέμονται ομοιόμορφα σε όλο το ύψος της δεξαμενής. Τα θερμίστορ κολλήθηκαν με μονωτική ταινία όπως στην εικόνα 2.
Το NTC1 απέχει 4 ίντσες από την κορυφή της δεξαμενής. Ανεβαίνοντας το ζεστό νερό, το υψηλότερο σημείο του απέχει 8 με 10 ίντσες από τον πάτο της δεξαμενής. Ολόκληρη η κατασκευή φαίνεται στην εικόνα 3.
Όταν η δεξαμενή είναι γεμάτη, τα P1-4 είναι ρυθμισμένα έτσι ώστε να ανάβουν όλα τα LED. Όταν η στάθμη ανεβαίνει, ο κάτω αισθητήρας είναι στο ανώτατο επίπεδο ζεστού νερού. Όταν λέμε ζεστό μιλάμε για θερμοκρασίες 50 - 80 βαθμούς Κελσίου.
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν:
- τελεστικός LM324
- R2 μέχρι R5 = 330Ω
Τα NTC πρέπει να έχουν ανώτατο όριο αυτό της ανάλογης αντίστασης τους R, πχ. για NTC1 σημαίνει αντίσταση R7 και προκαθορισμένο P1. Για θερμίστορ χρησιμοποιείται CR05F της Maplin. Η αντίσταση σε χαμηλές θερμοκρασίες έφτασε τα 352k ενώ στο ζεστό 4,74k. Με τον CR05F η R7 ήταν 3,9k και η προκαθορισμένη P1 ήταν 150k Στους 25 βαθμούς Κελσίου το θερμίστορ έχει 100k, χρησιμοποιώντας μια προκαθορισμένη 150k επιτρέπει θερμοκρασίες 25 με 100 βαθμοί. Αν θέλαμε να σκανδαλίσουμε σε χαμηλές θερμοκρασίες, η P1 θα έπρεπε να είναι 470k. πχ. στους 0 βαθμούς η αντίσταση θερμοστάτη είναι 352k. Οι R7 - R10 θα ήταν προαπαιτούμενες μόνο αν η αντίσταση θερμίστορ είναι μερικά Ohm στην υψηλότερη θερμοκρασία. P1 με P4 επιλέχθηκαν για να αντιπαραβάλλουν την αντίσταση θερμίστορ όταν είναι κρύο. R1 και R6 είναι αντιστάσεις ίσες και μεροληπτούν στην ανάστροφη είσοδο ώστε να είναι στο μισό της τάσης παροχής. Χρησιμοποιήθηκαν 100k.
Μάθε για το thyristor ΕΔΩ
Μάθε για τη λειτουργία του transistor ΕΔΩ
Μάθε για την ηλεκτρική ισχύ και τα είδη της ΕΔΩ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου