Τρίτη 30 Απριλίου 2013

SCHEMATIC - ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΩ

Πως διαβάζω ένα schematic? Αναλογιζόμενος τα ηλεκτρονικά κυκλώματα σκέφτηκα πως μερικοί δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει ένα κύκλωμα. Δε γνωρίζουν πως ξεκινάει, που και πως πηγαίνει και που καταλήγει. Βλέπουν κάποιες γραμμές και μερικά σχέδια και δε ξέρουν τη σειρά και την ακολουθία ενός απλού ηλεκτρονικού κυκλώματος. Γι' αυτό θα παραθέσω το πιο απλό κύκλωμα σε schematic που υπάρχει για να έχει ο πιο αρχάριος μια ελάχιστη ιδέα.
ηλεκτρικο κυκλωμα
Το παραπάνω κλειστό κύκλωμα είναι μια συνδεσμολογία που ανάβει μια λάμπα. Ε ή V είναι ο συμβολισμός της πηγής τάσης, που μπορεί να είναι μια μπαταρία, ένα τροφοδοτικό ή η τάση της ΔΕΗ που παίρνουμε από τη πρίζα. Πάντα σε μια πηγή τάσης το ρεύμα I πηγαίνει από το αρνητικό στο θετικό, όπως δείχνει το βελάκι. Η τετράγωνη γραμμή είναι ένας καλός αγωγός, πχ ένα καλώδιο. 
-->
Όσοι ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά βλέπουν πολλές τέτοιες γραμμές, είναι πολλοί αγωγοί που ενώνουν τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα να κάνουν πιο σύνθετες λειτουργίες. Σαν φορτίο βάλαμε μια λάμπα για λόγους κατανόησης αλλά σε κανονικά schematics χρησιμοποιούνται διάφορα σύμβολα που αντιπροσωπεύουν εξαρτήματα. 

Τα εξαρτήματα αυτά αφού τα διαπεράσει ρεύμα εκτελούν το καθένα τη δική του λειτουργία για να εξάγουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Γενικά αυτές τις συνδεσμολογίες μπορούμε να τις παρομοιάσουμε με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Έχουν είσοδο, επεξεργασία, έξοδο. Είσοδος είναι η αρχική τάση που παίρνουν. Μέσα από τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα επεξεργάζεται και διαμορφώνεται και μας βγάζει στην έξοδο κάποιο σήμα.