Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΔΕΣΩ ΕΝΑ ΚΥΚΛΩΜΑ

πλακετα

Πως θα συνδέσω ένα κύκλωμα? Όσοι ασχολούμαστε με ηλεκτρονικές κατασκευές, βλέπουμε το κύκλωμα σε κάποιο schematic και θέλουμε να κάνουμε την αντίστοιχη συνδεσμολογία να δουλέψει. Οπότε αγοράζουμε όλα τα υλικά που χρειάζονται (καλό είναι να υπάρχουν και διπλά τα φθηνά αναλώσιμα για λόγους αντικατάστασης σε περίπτωση αστοχίας υλικού).
Σε πρώτη φάση και ειδικά για όσους θέλουν  μόνο να πειραματιστούν για στις συνδέσεις και τη λειτουργία μιας κατασκευής, τοποθετούμε τα υλικά σε ράστερ.

-->
Το ράστερ είναι μια φορητή διάτρητη επιφάνεια, εξωτερικά από πλαστικό κι εσωτερικά από μεταλλικό υλικό. Ανά πεντάδες ή ανά δεκάδες είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους και αποκομμένες από τις υπόλοιπες για να μη βραχυκυκλώσουν τα υλικά κατά τη σύνδεσή τους.
ραστερ

Εφόσον κάποιος συνδέσει τα υλικά και πάνε όλα καλά, ακόμη κι αν κάποιος θέλει να κάνει απευθείας πλακέτα, ψάχνει ή σχεδιάζει το PCB διάγραμμα. 

πλακετα

Αν δεν υπάρχει κάποιο έτοιμο, πρέπει να σχεδιαστεί είτε σε Orcad ή κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα. Αφού ετοιμαστεί, τυπώνεται σε μια διάφανη κόλλα κι έπειτα σε μια πλακέτα. Πως γίνεται αυτό? Είτε με ειδικό μαρκαδόρο κι άλλα υλικά που θα κάνουμε παρτιτούρα το σχέδιο χωρίς να ξεθωριάσει ή φάει τους αγωγούς όταν θα το βάλουμε σε άλας και κεζάπ. Διαφορετικά τοποθετούμε την πλακέτα με το σχέδιο κολλημένο επάνω, σε λάμπα πυράκτωσης ώστε να μείνουν οι αγωγοί και τα σημεία τοποθέτησης των υλικών. 

Κατόπιν γίνεται η τοποθέτηση των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων με κολλητήρι και καλάι. Συνδέουμε τις ανάλογες τάσεις, κλείνουμε το κύκλωμα και βλέπουμε αν όλα πήγαν καλά και λειτουργεί. Αν όχι πρέπει να επανεξετάσουμε ορισμένες παραμέτρους.